ie-centar
O nama       Kontakt

Osnovni ECDL program


ECDL

ECDL ECDL Osnovni program obuhvaća sedam modula:
  1. Osnovni pojmovi informacijske i komunikacijske tehnologije
  2. Korištenje računala i upravljanje datotekama
  3. Obrada riječi
  4. Proračunske tablice
  5. Korištenje baze podataka
  6. Prezentacije
  7. Pregledavanje weba i komunikacija
Nakon položena bilo koja četiri ispita iz ECDL osnovnog programa polaznik dobiva ECDL Start diplomu. Nakon položenih svih sedam modula polaznik dobiva ECDL diplomu.

Modul 1: Osnovni pojmovi informacijske i komunikacijske tehnologije

Računalo Od kandidata se traži poznavanje osnovne fizičke građe osobnih računala i razumijevanje osnovnih pojmova informacijske tehnologije kao što su pohrana i pamćenje podataka, značaj uporabe računalnih aplikacija za društvo i korištenje informacijskih mreža u računalstvu. Kandidat treba uvidjeti (razumjeti) kako se IT sustavi koriste u svakodnevnim situacijama te kako osobna računala mogu utjecati na zdravlje. Kandidat treba poznavati sigurnosne i pravne aspekte korištenja računala.

Modul 2: Korištenje računala i upravljanje datotekama

Windows Od kandidata se traži da dokaže znanje i kompetenciju u korištenju osnovnih funkcija osobnog računala i njegovog operativnog sustava. Kandidat treba efikasno djelovati unutar radne površine (desktop). Treba biti sposoban upravljati i organizirati datoteke i direktorije (mape, foldere) te znati kako kopirati, premještati i brisati datoteke i direktorije (mape, foldere). Kandidat treba dokazati da se snalazi u radu sa ikonama i prozorima unutar radne površine. Kandidat treba dokazati da zna koristiti funkciju pretraživanja, te jednostavnih alata za uređivanje i ispis teksta dostupnih unutar operativnog sustava.

Modul 3: Obrada riječi

Word Od kandidata se traži da dokaže znanje i sposobnost za korištenje aplikacija za obradu teksta na osobnom računalu. Treba razumjeti i biti sposoban izvršiti osnovne operacije povezane sa kreiranjem, formatiranjem i pripremom dokumenta (dopisa) za distribuciju. Kandidat treba dokazati da može koristiti napredne mogućnosti u aplikacijama za obradu teksta kao što su kreiranje tablica, korištenje slika i crteža unutar dokumenta, umetanje objekata i korištenje alata za skupna pisma.

Modul 4: Proračunske tablice

Excel Od kandidata se traži da dokaže razumijevanje osnova tabličnih kalkulatora i sposobnost korištenja aplikacija za tablične kalkulacije na osobnom računalu. Treba razumjeti i biti sposoban izvršiti osnovne operacije povezane sa kreiranjem, formatiranjem i korištenjem tabličnog kalkulatora. Kandidat treba biti sposoban izvršiti standardne matematičke i logičke operacije korištenjem osnovnih formula i funkcija. Kandidat treba demonstrirati kompetentnost u korištenju naprednih mogućnosti tabličnih kalkulatora kao što su uvoz objekata i kreiranje dijagrama i grafikona.

Modul 5: Korištenje baze podataka

Access Od kandidata se traži da dokaže razumijevanje osnovnih pojmova baza podataka i demonstraciju sposobnosti korištenja baza podataka na osobnom računalu. Modul je podijeljen u dva dijela: prvi dio testira sposobnost kandidata da dizajnira i planira jednostavnu bazu podataka koristeći standardnu aplikaciju za baze podataka; drugi dio traži od kandidata da dokaže sposobnost dobivanja informacija iz postojeće baze podataka koristeći upite, alate za selektiranje i sortiranje raspoložive u aplikaciji. Kandidat treba biti sposoban kreirati i modificirati izvještaje.

Modul 6: Prezentacije

PowerPoint Od kandidata se traži da dokaže sposobnost za korištenje prezentacijskih alata na osobnom računalu. Kandidat treba dokazati sposobnost za izvršenje osnovnih operacija kao što su kreiranje, formatiranje i priprema prezentacije za distribuciju i prikaz. Kandidat treba dokazati sposobnost kreiranja prezentacija za različitu ciljanu publiku i različite situacije. Kandidat treba demonstrirati sposobnost korištenja osnovnih operacija sa slikama i grafikonima te različite prezentacijske efekte.

Modul 7: Pregledavanje weba i komunikacija

Outlook Modul je podijeljen u dva dijela. U prvom dijelu, Informacije, od kandidata se traži da dokaže da je sposoban izvršiti osnovna pretraživanja weba koristeći preglednik i dostupne alate za pretraživanje, zabilježiti rezultate pretraživanja, ispisati web stranice i izvještaje pretraživanja. U drugom dijelu, Komunikacije, od kandidata se traži da dokaže sposobnost korištenja aplikacija elektronske pošte za slanje i primanje poruka, dodavanje dokumenata ili datoteka porukama te organiziranje i upravljanje direktorijima (mapama, folderima) unutar aplikacija za elektronsku poštu.

Pretplatite se na
ie-centar newsletter

Vaša e-mail adresa:

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće